Biała, zielona, czarna, czerwona — jak odpowiednio parzyć różne gatunki herbat



Wydaje Ci się, że nie ma nic prostszego niż zaparzenie herbaty? Jesteś w błędzie! Prawdziwi smakosze tego wyjątkowego napoju twierdzą, że ogromne znaczenie ma zarówno odpowiednia temperatura wody, jak i długość parzenia naparu — oba czynniki powinny być uzależnione od konkretnego rodzaju herbaty. Dowiedz się więcej i naucz się, jak wyciągnąć z herbaty optymalny smak oraz aromat!


Herbata czarna i czerwona — zacznij od podstaw

Jeśli nie jesteś prawdziwym koneserem herbat, prawdopodobnie najczęściej masz okazję zaparzać czarną herbatę. Tu sprawa jest dość prosta, ponieważ temperatura jej parzenia jest faktycznie zbliżona do wrzątku i wynosi ok. 96 stopni Celsjusza. Powinno się ją parzyć około 2-3 minut.

Jak rozpoznać moment, kiedy woda będzie miała właściwą temperaturę? W przypadku czarnej herbaty powinna być to granica wrzenia, jednak przy jej innych gatunkach sprawa nieco się komplikuje. Dlatego, by cieszyć się doskonałą jakością naparu, warto zakupić dobry czajnik elektryczny z regulacją temperatury. To proste w użyciu urządzenie pozwala na dokładne ustawienie oczekiwanej temperatury, dzięki czemu zawsze zalejesz herbatę lub kawę wodą odpowiednio gorącą.

W podobnej temperaturze (96 stopni Celsjusza) przygotujesz też herbatę czarną Darjeeling, pozostaw ją jednak do zaparzenia odrobinę dłużej (3 minuty). Również czerwoną herbatę Pu-Erh zaparza się w tej temperaturze, od 1 do 3 minut. Kolejna herbata lubiąca wysoką temperaturę to słodkawy napar Rooibos — wymaga on natomiast dłuższego parzenia, od 3 do nawet 5 minut.

Delikatne herbaty zielone i białe

Herbaty białe oraz zielone są bardzo delikatne w smaku, a ich subtelny aromat doskonale pasuje do azjatyckiej kuchni czy różnych mieszanek owocowych. Jedynie parząc je w odpowiedni sposób, uzyskasz optymalny efekt.

Herbatę białą należy parzyć w temperaturze 75-85 stopni Celsjusza, a czas parzenia wynosi zazwyczaj od 2 do 5 minut. Herbata zielona lubi nawet niższą temperaturę, zaczynającą się od 60 stopni i nie wyższą niż 85 stopni Celsjusza. Czas jej parzenia zamyka się w przedziale 1-3 minuty. Generalnie herbaty zielone pochodzące z Chin potrzebują nieco wyższej temperatury i dłuższego czasu parzenia, a temperatura ok. 60 stopni sprawdzi się najlepiej w przypadku wysokogatunkowych zielonych herbat z Japonii.

Inne rodzaje herbaty i sposoby ich parzenia

Ciekawym rodzajem herbaty jest Oolong, nazywana też czasem wulong, ulung, herbatą niebieską lub smoczą. Swój wyjątkowy orzechowy aromat zawdzięcza specyficznemu sposobowi fermentacji. Zaparza się ją w wodzie o temperaturze 96 stopni Celsjusza, jednak dość krótko, bo jedynie ok. 1,5 minuty.

Specyficzne jest również parzenie orzeźwiającej herbaty Yerba Mate — zazwyczaj używa się do tego specjalnych naczynek np. z tykwy. Susz zalewa się wodą mającą ok. 75 stopni Celsjusza i parzy przez kilka minut. Im dłuższe parzenie, tym bardziej intensywny i pobudzający staje się napar, który można zresztą zaparzać kilkukrotnie.

Czasy parzenia poszczególnych herbat tego samego gatunku mogą różnić się nieco między sobą. Warto sugerować się instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, szczególnie w przypadku wysokogatunkowych herbat, pochodzących ze sprawdzonego źródła.




Zamieść opinię

Your email address will not be published. Required fields are marked *