Czerwona moc w filiżance



Jej pojawienie się w Polsce w latach 90. było prawdziwą sensacją i wielu nałogowo kupowało ją jako cudowny środek na wiele dolegliwości. Choć miała specyficzny smak, do którego należało się przyzwyczaić, zrobiła karierę, jaka rzadko się zdarza na rynku spożywczym – i choć dziś nie święci już takich triumfów, nadal jest lubianą i często stosowaną odmianą. Dowiedz się, czemu herbata czerwona zawdzięcza swoją popularność.

Herbata czerwona powstaje z tego samego gatunku liści co herbata czarna. Rożnica polega na tym, że herbatę czerwoną poddaje się bardzo krótkiemu procesowi fermentacji, który barwi brzegi liści na kolor czerwonobrązowy.


Tajemnica skutecznej diety

Czerwona herbata swoją popularność zawdzięcza swoim właściwościom odchudzającym. Przyśpiesza przemianę materii i stymuluje pracę jelit, a co za tym idzie – wpływa pozytywnie na proces odchudzania. Dodatkowo wspomaga organizm w usuwaniu toksyn z organizmu, m.in. dzięki działaniu moczopędnemu, a także obniża poziom cholesterolu.

Dla osiągnięcia spektakularnego efektu należy jednak pamiętać o kilku zasadach:

  • pijemy 3-6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie

  • dodatkowo wypijamy 1,5 litra wody i słabych herbatek ziołowych i owocowych

  • jadamy regularne posiłki 5 razy dziennie

  • nasze posiłki składają się przede wszystkim z warzyw, które stanowią 1/2 talerza

  • źródła węglowodanów podajemy bez dodatkowych tłuszczy, jak np. masło

  • jeśli jemy mięso, wybieramy jego chude odmiany

  • unikamy słodyczy.

Zbilansowana dieta, wsparta czerwoną herbatą pozwoli nam zrzucić 2-8 kg miesięcznie, bez uczucia głodu i frustracji.


Remedium na kaca i inne dolegliwości

Poza słynnymi już właściwościami odchudzającymi, czerwona herbata jest polecana jako skuteczny i naturalny środek na objawy zatrudnia alkoholowego, czyli kaca. Wskazane jest jej picie „dzień po” także z powodu przyspieszania usuwania toksyn z organizmu.

Warto również wiedzieć, że ten gatunek herbaty jest bogaty w związki mineralne, takie jak wapń i mangan, a także fluor, który chroni nasze zęby przed próchnicą. O innych właściwościach czerwonej herbaty czytaj na http://www.zdronet.pl/herbata-czerwona,1467,news.html.


Jak podawać?

Czerwonej herbaty nie należy zalewać wrzącą wodą – temperatura powinna wynosić około 95 stopni. Na szklankę lub kubek (około 200ml) przypada łyżeczka suszu, który powinniśmy zaparzać około 2 minut, maksymalnie 7. To pozwoli nam w pełni rozkoszować się intensywnym, lekko korzennym smakiem napoju. Co ciekawe, te same liście możemy zaparzać kilkukrotnie. Warto pamiętać, by przygotowany napój wypić po podaniu. Przechowywanie gotowej herbaty powyżej 8 godzin powoduje, że traci ona większość swoich właściwości.




Zamieść opinię

Your email address will not be published. Required fields are marked *