Herbata w ciąży – wolno czy nie?



Picie herbaty w ciąży to temat nieco kontrowersyjny. W Internecie można znaleźć sprzeczne informacje na ten temat. Postarajmy się zatem wyjaśnić, czy herbata to dobry napój dla ciężarnych.

Po pierwsze, nie zaleca się w ciąży picia mocnej czarnej herbaty, szczególnie w dużych ilościach. Lepiej postawić na herbatę zieloną lub białą. Miłośniczki herbat owocowych mogą spać spokojnie – można je pić, o ile nie zawierają niepożądanych składników (sztucznych barwników, konserwantów, aromatów itd.).

Po drugie, zachowajmy umiar. Herbata, nawet zielona, zawiera teinę. Nikomu w ciąży nie przychodzi do głowy picie kilku mocnych kaw dziennie. Picie herbaty wiadrami to też nie najlepszy pomysł…

Po trzecie, jeśli mamy problem z hemoglobiną i czerwonymi krwinkami, powinniśmy uważać na picie herbaty, ponieważ ogranicza ona wchłanianie żelaza. Szczególnie przy suplementacji żelazem warto mieć się na baczności (np. nie ma sensu popijać kapsułek żelaza herbatą).

Po czwarte, metale ciężkie. Niektóre źródła podają, że herbaty niemarkowe, niewiadomego pochodzenia mogą zawierać śladowe ilości substancji zdecydowanie niepożądanych w ciąży, przede wszystkim metali ciężkich. Konsument jest niestety tutaj zupełnie bezbronny – nie ma możliwości sprawdzenia, która herbata jest bezpieczna. Problem ten nie dotyczy zresztą tylko herbaty, ale też np. warzyw i owoców (kto zagwarantuje, że np. dorodne pomidorki z warzywniaka nie rosły w oparach spalin przy ruchliwej trasie?).

Po piąte, decydujące zdanie powinien mieć lekarz prowadzący ciążę. W razie jakichkolwiek wątpliwości to właśnie z nim należy się skonsultować.




Zamieść opinię

Your email address will not be published. Required fields are marked *